'פלר ב
- Tzuzamen
- 19 בספט׳ 2016
- זמן קריאה 7 דקות
עודכן: 4 בדצמ׳ 2018
המשך לפוסט קודם שנכתב ב-18.8.16 - פלר א'.
יום שלישי 6.9.2016
על הבוקר צי'ק צ'אק הם קמים...
09:00 בבוקר באטה המדריכה, מחכה לנו בפארק בייבזה Biebrza.

שטחו של הפארק כ-590 קמ"ר ונחשב כגדול בפולין. יחודו של הפארק הוא בשטח הביצות הענק שלו. זוהי הביצה הטבעית הגדולה ביותר באירופה וניתן לחלק את הפארק ל-3 אגנים – האגן הצפוני, האגן המרכזי והאגן הדרומי (עד להכרזת הפארק כשמורת טבע לאומית ב-1994 נהגו הפולנים לכרות באגן זה את האדמה לצורך הוצאת כבול ששימש כדשן וכחומר בערה). ניתן לטייל בפארק בקלות יחסית. שבילי עץ במקומות מסוימים מעל הביצות ומגדלי תצפית למבט כללי על הפארק. טוענים כי מספר זני הצמחים ובע"ח מרשים ללא ספק. מעל 250 מיני בעלי כנף ולכן היעד הראשון כאן הוא צפרות – חסידות, עגורים, עיטים, אנפות, ינשופים, חנקנים, סבכים ועוד חבורה שלמה של מעופפים למינהם (נהייה הוגנים ונגיד שראינו אולי 3 פריטים ו-2 מתוכם מפוחלצים). הגענו בעונת החיזור של הדישון (ערכנו תצפית ערב וצפינו בפרטים בודדים מרחוק) אבל למדנו שחיים כאן חזירי בר, זאבים, שועלים, איילים, לוטרות ובונים אבל מלך הפארק הוא ללא ספק הדישון.
צועדים לתצפית על השטח.
מקבלים הסברים על הגאולוגיה חי והצומח במקום.
בסיור באגן המרכזי הראתה לנו באטה בהתלהבות שרידי מבצרים/מקלטים שנבנו במאה ה-19 כהגנה מפני הפלישה הפרוסית. בשלב מסוים ראתה באטה שלא הבענו התלהבות והתרגשות מהמבנים – ונאלצתי להסביר לה שלצערנו בישראל מקלטים שכאלה הם חלק משיגרת יומנו.

חיימקה היה חייב להיות מנומס והקשיב להסבר על על המקלטים...
וקצת תמונות טבע...
והיה מפגש, שעבורי היה מרתק וחוויתי.... מפגש עם טללית.
Drosera rotundifolia ובעברית שמה - טללית עגולת עלה.
קצת שיעור בביולוגיה: הטללית שייכת לממלכת ה- Carnivorous Plant, צמחים טורפים. ניזון מחרקים. לפרח דימוי קטלני מזוית ראייתם של החרקים ובניגוד לשמה העדין - טללית. היא גדלה בעיקר באדמות כבול (Peat). אופן לכידת החרקים המשמשים לו למאכל מרתק למדי: הגבעולים בצמח הם אותם "צינורות" אדומים וארוכים שנראים בתמונה. בקצה הגבעול של הפרח פזורות בליטות דמויות שערות, ובקצה כל שערה בלוטה דביקה, שמהווה למעשה מלכודת דבש עבור החרקים. הצבעים האדומים מתעתעים בחרקים שמתיחסים לבלוטות כאילו ערכן התזונתי רב, כמקובל בחומרים אורגניים שצבעיהם עזים. הבלוטות אינן מכילות כלל וכלל מינרלים וחומרים חיוניים אחרים, אלא אנזימים ומיצי עיכול שריכוזם עולה בהדרגה לאחר שנלכד חרק, ומגיע לשיאו ביום הרביעי שלאחר הלכידה. כאשר חרקים קטנים באים במגע עם הצמח הם נדבקים לבלוטות. אזי נסגר עליהם הגבעול תוך שהוא מתגלגל כלפי מטה, ומתחיל תהליך עיכולם האיטי אל תוך הצמח במטרה לספק חלבונים לצמח. ברפואה הטבעית משמש הצמח לטיפול בבעיות בדרכי הנשימה.
בפולין הוא פרח מוגן.
עם רדת החשכה צעדנו למגדל תצפית לראות את הדישון. קיבלנו הסבר על אורחות חייו ואפילו ניסנו לשכנע את ענת שאולי קרן הדישון מתאימה לה....
חיכינו לרדת החשכה על מגדל התצפית.
שבוע לאחר שחזרנו הביתה שלחה לי באטה קובץ תמונות של הצמחים שפגשנו ולידם – שמותיהם בפולנית, שמם המדעי ואיך הם מוכרים ברחבי העולם.... ללא ספק מדריכה מופלאה. אמרה שהיינו חבורה של קשישים בגיל אבל סופר צעירים ברוח...
PLANTS: 1) pszeniec gajowy - Melampyrum nemorosum - cow-wheat
2) lilia złotogłów - Lilium martagon - martagon lily
3) widłak jałowcowaty - Lycopodium annotinum - Interrupted club-moss
4) borówka bagienna - Vaccinium uliginosum - northern bilberry
5) rosiczka okrągłolistna - Drosera rotundifolia - sundew
6) bagno zwyczajne - Rhododendron tomentosum – Labrador tea
7) wrzos zwyczajny -Calluna vulgaris - common heather
8) wełnianka pochwowata - Eriophorum vaginatum - hare's-tail cottongrass
9) dziurawiec zwyczajny - Hypericum perforatum - perforate St John's-wort
10) lnica pospolita - Linaria vulgaris – butter-and-eggs
TREES AND SHRUBS: 1) karagana syberyjska - Caragana arborescens - caragana
2) czarny bez - Sambucus nigra - black elder
3) kalina koralowa - Viburnum opulus - guelder-rose
4) berberys - Berberis vulgaris - common barberry
5) trzmielina zwyczajna - Euonymus europaeus - common spindle
6) głóg - Crataegus - May-tree
7) brzoza omszona – Betula pubescens - Downy birch
8) świerk - Picea - spruce 9) sosna - Pinus – pine 10) klon – Acer – maple
11) dąb - Quercus – oak 12) modrzew - Larix – larch 13) olsza czarna - Alnus glutinosa – black alder
14) topola - Populus
יצאנו מהפארק בסביבות השעה 20:00 והמשכנו בנסיעה של כשעה לכיוון העיר Ełk.
את חיימקה אנחנו מכירים כבר 30 שנה. אחלה חבר, אחלה בנאדם, אוהבים אותו משהו, אבל מה – כשזה מגיע לבתי מלון יוצא ממנו חיימקה אחר. כבר למדנו והעמקנו בסוגיה עם השנים ומשום כך אנחנו מקפידים בבחירות של בתי המלון. מראש הזהרנו את החברים שהעיר הזו שבחרנו ללון היא סוג של פשרה, סוג של מעבר לכמה שעות שינה וממשיכים הלאה ואין בה מה שאנחנו קוראים "מלונות חיימקה". הודענו שצריך להתפשר... הגענו שפוכים עייפים ורעבים וכמובן שזה לא היה "מלון חיימקה". אז חיימקה עשה סדר והעביר את כולנו לחדרים אחרים, אכלנו משהו שבהחלט אפשר היה לדלג עליו והלכנו לישון.
אז כשתבואו לפה תזכרו שלמלון Rydzewski בעיר Ełk לא הולכים לישון... ואם כן הולכים – אז להביא סבון מהבית....
יום רביעי 7.9.2016
המקום אליו נסענו ביום רביעי היתה בחירה/רצון/בקשה של רון-עמי. שאם כבר אנחנו באיזור – הוא מאוד היה רוצה לבקר ב- Wolf’s Lair.
מאורת הזאב - Wolf’s Lair, היה שם קוד למתחם צבאי ששימש כאחד מאתרי המפקדה של אדולף היטלר בשנים 1940-1945 וכמפקדת מטה הוורמכט. המתחם שוכן ליד העיר קנטז'ין ובמקום זה בוצע ניסיון ההתנקשות הכושל שנקרא "קשר העשרים ביולי".
המתחם נבנה לצורך הפלישה הגרמנית לברה"מ ב-1941 - למה שכונה מבצע ברברוסה. המתחם הוקם ביער צפוף וסבוך. כ-100 מתקנים ומבנים קיימים בו. 40 בונקרים קלים, 40 מבני מנהלה וכ-7 בונקרים מבוצרים. תקרות הבונקר היו בעובי 8 ס"מ. המבנים העל קרקעיים כוסו בטיח הסוואה מיוחד, ברשתות הסוואה ובשטח המתחם הוקמו יח' הגנה אוויריות. מוקשים פוזרו סביב וגדר תיל באורך 10 ק"מ עטפה את המתחם כולו. ב-20 ביולי 1944 נעשה ניסיון התנקשות בהיטלר ששהה בבונקר ע"י הנחת מזוודה ממוקשת מתחת לשולחן שלו. הפיצוץ לצערם של רבים לא גרם למותו של היטלר. למי שלא ראה יש סרט מצוין בנושא בכיכובו של טום קרוז – "מבצע ואלקירי" של בריאן סינגר.
תמונות מהביקור ב- Wolf’s Lair
אתר היסטורי זה נמצא כיום בבעלות פרטית והוא מוחזק במצב די עלוב. אין שילוט מסודר, אין הכוונה ופרט למדריכים מקומיים – אין שום מידע נוסף. ואם במדריכים מקומיים עסקינן ... – אז מראש בחרנו לצוות אלינו מדריך שילווה ויסביר לנו על המקום. למקום אתר אינטרנט ובו רשימה של מדריכים וליד שמם ציון השפה שבה הם מדריכים. שלחנו לכל דוברי האנגלית בקשה ומלבד אחד – כולם היו עסוקים. סיכמנו עם היחידי שהיה פנוי – Waldermar Michałowski -וקבענו כי בשעה 10:00 בבוקר ימתין לנו בכניסה. הגענו ומיד ניגש מישהו לרון-עמי ושאל אותו האם זה הוא. נקב בשמו ואמר שהוא יהיה המדריך שלנו לסיור של שעה וחצי. אחסוך ממכם את התיאור אבל האיש נדף ריח של אלכוהול וסיגריות. הוא ללא כל צל של ספק היה "מתודלק" כהוגן. כנראה בעברו היה מורה להיסטוריה כי ידיעותיו היו רבות אבל הוא פטריוט פולני שלא אפשר לנו להבין דבר על המקום אותו באנו לראות. ביקשתי בנימוס בשלב מסוים שיפסיק ויתרכז רק בנושא שלשמו באנו ואחרי חצי שעה בהחלטה משותפת של כולנו – שילמנו לו ונפרדנו ממנו. מאוחר יותר גילינו כי מי שהדריך אותנו לא היה אותו איש שסיכמנו איתו על ההדרכה. כנראה ששלח מישהו אחר במקומו מבלי ליידע אותנו. אז בפעם הבאה, באם תבקרו במקום – פשוט אל תסכמו עם אותו אחד שאת שמו רשמתי למעלה.
המשכנו בתוכנית. נסיעה ל- מיקולאיקי (Mikołajk) דרך הכפרים הפזורים באזור, יציאה להפלגה של 3 שעות באגמים המאזוריים, הגעה ולינה ב- גיז'יצקו (Giżycko). מזג האויר היה מושלם. שמש, לא חם מידי, הפלגה חלקה (כמי שסובלת מאוד מתנועות הגלים צלחתי בהצלחה רבה את ההפלגה), נישנושים כל הדרך, חברה טובה.... והיה רק חסר הקפה. עונת התיירות הסתיימה כמה ימים קודם ועל כן מכונת הקפה בספינה לא עבדה.
לינה במלון ברונו - דרוג חצי מלון חיימקה...
יום חמישי, 8.9.2016
המסלול: שביינטה ליפקה (święta Lipka) - רשל (Reszel) - אולשטיין (Olsztyn) וחזרה לורשה.
שביינטה ליפקה (święta Lipka) פירוש שמו של הכפר – עץ הלימונית הקדוש. קשור לסיפור ניסים פולני ידוע – שמריה הקדושה נגלתה לאסיר במבצר קנטזי'ן (עיירה בסמוך לשביינטה ליפקה) בלילה שלפני הוצאתו להורג והביאה לו גזע עץ כדי שיפסל עבורה פסל. התוצאה היתה כל כך יפה שהשופטים ראו בכך מתנה משמיים וחננו אותו למחרת. בדרכו הביתה הציב את הפסל על עץ ליים שנקרה בדרכו – בשביינטה ליפקה. לפי האמונה המקומית – מאז החלו להתרחש ניסים באיזור וצליינים רבים נוהרים למקום. בתחילה נבנתה קפלת עץ להגן על הפסל הקדוש ולימים הוחלפה בבניין הנוכחי – שלשמו נסענו לשביינטה ליפקה.
הבניין נקרא כנסיית גבירתנו. הכניסה היא דרך שער מפואר מברזל, צבוע בצבע טורקיז ומאחורי השער מתגלה חזית הכנסיה צבועה בצבע כתום ומעליה 2 מגדלים. בחזית ניתן להבחין בפסל אבן של עץ הלימונית הקדוש. הכנסיה נבנתה בשנת 1687-1693 והיא מוקפת חצר מלבנית. בכל פינה מגדל פינתי. מיטב האמנים עסקו בעיצוב וריהוט הכנסיה והיא אחת הדוגמאות הטובות ביותר בפולין לכנסיה משלהי תקופת הבארוק – והיא מ ד ה י מ ה לדעתי. פנימה לכנסיה – עיצוב בארוקי ססגוני פירחוני וקיטשי מידי – אבל יפיפה ללא ספק. הפרסקאות - (שזו טכניקת ציורי קיר שמתבססת על ציור ישירות על טיח לח וטרי והצבעים מתייבשים עם הטיח והופכים לחלק אינטגרלי ממנו – להבדיל משכבות צבע) צוירו על ידי אמן בשם מאצי מאייר.
גולת הכותרת בכנסיה היא לדעתי העוגב. הגענו בדיוק בשעה שהחלה המיסה בכנסיה. כלי הנגינה המדהים הזה בנוי מ- 5000 צינורות ועליו יושבות דמויות מרקדות של קדושים ומלאכים שמרקדים בשעה שהעוגב מנגן.
הכנסיה מרחוק ואחד מהמגדלים הפינתיים שבה.

זה היה מרשים ביותר....
לא יכולתי להתנתק מהמבטים למעלה...
חצר הכנסיה, לוחות עם תיאור שושלת המלוכה, קישוטי קיר, מיכל מים קדושים,
דלת פלדה ומנעול קטן (רואים את הטבעת שלי על המנעול?)
רשל (Reszel)
עיירת שוק קטנה שנוסדה במאה ה-13. עיר די נחשלת שבמרכז העתיק והקטן שבה מבצר לבנים עוד מהמאה ה-14. המבצר שימר את צורתו במקורית פרט לצד הדרומי שהוסב לכנסיה פרוטסטנטית מהמאה ה-19 ובה מגדל פעמונים וגמלון בטון מכוער שנוסף מעליה. המקום פתוח לקהל ויש בו מסעדה, מלון וגלריה לאומנות.
רשל זכתה לכבוד המפוקפק כמקום אחרון באירופה שבו נידונה למוות אישה בשם ברברה זדונק באשמת כישוף. בשנת 1811 הועלתה המסכנה על המוקד והיתה האחרונה שנידונה למוות בסוגיה זו.

המבצר ברשל.
טיפסתי למגדל התצפית.
מעט מעבודות האומנות בגלריה ותותח שנמצא בחפירות במקום.
וטיילנו קצת בעיירה הזו. נראתה כמו עיר רפאים. איש לא ראיתי ברחובות...
עזבנו את רשל והמשכנו....
אולשטיין (Olsztyn)
עצרנו כאן כי העיר היתה בדרכנו. תכננו לאכול כאן צהריים וגם לערוך סיור קצרצר בעיר העתיקה שהכניסה אליה היא משער גדול שהינו השריד היחידי שנותר מחומות העיר העתיקה מהמאה ה-14. שער שלכל הדעות מאפיין את צורת השערים שהיתה אופיינית לתקופה. מדרום לשער משתרע הרינק – כיכר השוק שנהרסה כליל במחלמה העולם השניה ונבנתה מחדש אך ללא כל זיקה לצורתה המקורית. במרכזה – בית העיריה.
הכניסה לעיר העתיקה וכיכר העיר באולשטיין.
ראו את שעון החול המיוחד שעל הקיר.
ולאן רצינו ללכת לאכול? בפולין רשת מסעדות שנקראות Bar Mleczny. מסעדות אלו הן שריד מהתקופה הקומוניסטית. הן נוצרו בשנות השישים של המאה ה-20 והתמחו בהגשת ארוחות זולות המבוססות על מוצרי חלב. לאחר נפילת הקומוניזם מרבית מהמסעדות נסגרו ומעטות נותרו והן פופולריות בקרב סטודנטים והאוכלוסיה המבוגרת בשל המחירים הנמוכים והאוכל הביתי הפשוט. הן מעוצבות בשיא הפשטות. כיום הן גם מסעדות בשריות. רצינו שהחברים יחוו ארוחה שכזו ובאולשטיין שתיים כאלה. בזו שהיינו לא נהנתי כמו אלה הקיימות בורשה. שווה ביקור.

Bar Mleczny
וזהו. 5 ימים חוויה כואבת וחוויה נעימה. ככה מציעה שתכירו את פולין.
Kommentare