טורון | Toruń
- Tzuzamen
- 4 ביוני 2018
- זמן קריאה 7 דקות
עודכן: 21 באוק׳ 2019
הפוסט הנוכחי עושה שימוש בשני ביקורים שונים שלנו בטורון.
הראשון היה באוקטובור 2015, כשרק הגענו לפולין, והנוכחי היה עכשיו יחד עם אחותי שבאה לביקור.
הפוסט באוקטובר 2015 לא עלה לאויר משום ש..... ולא נעים לי להזכר... הלך המחשב לעולמו ואיתו אוסף של תמונות שצילמתי ולא יכולתי לשחזר. החלק המשוחזר היום הוא מתמונות שרון-עמי צילם. המלל הוא בעיקרו מלל שהכנתי לפוסט שלא פורסם. אם תבחינו בי פעם עם מעיל ופעם לא - אז תבינו שאלה תמונות משני הביקורים.
טורון של אוקטובר שונה לחלוטין מטורון של יוני.
אומנם 4 חודשים מפרידים בין השניים אבל מורגש מאוד השוני במזג האויר ומורגש השוני באוירת הקיץ והתיירות שבעיר.
טורון היא עיר בצפון פולין ששוכנת על גדות הוויסלה. הוכרזה ב-1997 ע"י אונסקו כמרכז מורשת עולמית.
עדות להתיישבות ראשונית במקום מתוערכת במאה ה-11. במאה ה-13 הוקפה העיר בחומה ומבצרים שעדות לכך קיימת עד היום.
חלקים גדולים מהעיר לא נפגעו כלל ב-500 השנים האחרונות, כולל במלחמת העולם השניה. למבקר בפעם הראשונה בעיר בולטים מאוד לעין המבנים העשויים לבנים אדומות. צבע אדום דומיננטי... אישית אני מאוד אוהבת את סגנון הבניה הזה. גם בטיולים אחרים שאנחנו עושים בפולין אנחנו פוגשים לא מעט ישן מול חדש. בניינים ישנים, מוזנחים ולצידם משופצים ומשוחזרים. משהו בישן, במוזנח – שובה לי את הלב. יש בזה קסם מיוחד – של אותנטיות, של פשטות, של צניעות, של עבר והיסטוריה ... וזה מקסים בעיני.
עיקר פירסומה של העיר נובע משימור מבנים גותיים מימי הבניים, בניינים מתקופת הרנסס והברוק. אין לי שמץ של מושג איך מבדילים בניהם אבל אין ספק שזה אחד הדברים הבולטים והיפים שבעיר העתיקה. פירסומה נובע גם מהיותה מקום לידתו של ניקולאס קופרניקוס - שהיה האסטרונום הראשון אשר הציע תאוריה אסטרונומית מפורטת לפיה כדור הארץ ושאר כוכבי הלכת נעים סביב השמש, וגם מהיותה, כך אומרים, בירת הג'ינג'ר של פולין.
על הנקודה היהודית בטורון מצאתי מעט מידע שערך אדם בשם יעקב סיגל וממרכז מורשת יהדות פולין.

ממש התאהבתי בתמונה של ניקולס קופרניקוס ... נתקלתי בה בויקפידיה (ותודו שזה אתר נחמד למידע ראשוני ועל כך תודה)... הוא כל כך מצא חן בעיני בכיעורו הרב שהחלטתי לתת לו מקום של כבוד... 😂😂😂
היעד: סיור בעיר העתיקה וביקור במה שנותר מבית הקברות היהודי.

בביקור הנוכחי הגענו עם רכבת. זו הכניסה הרשמית לתחנת הרכבת
נסיעה של 3 שעות מורשה. יצאנו בשעת בוקר מוקדמת מאוד וכמעט ולא היו נוסעים ברכבת לאורך הדרך. הקטר שבתמונה ניצב בכניסה לתחנת הרכבת... קטר של פעם.
היינו זקוקים לקפה.
מתחם תחנת הרכבת היה ידידותי מאוד - פוסטרים חביבים היתוליים, בית קפה פשוט עם קפה טעים לדרך... ושירותים - הכי יקרים שפגשתי בפולין... 2.5 זלוטי (שווה ערך כמעט ל-2.5 ש"ח).
מתחנת הרכבת עלינו על אוטובוס (22) ונסיעה של 3 תחנות הביאה אותנו בסמוך לעיר העתיקה.

הגענו עם האוטובוס מתחנת הרכבת וזו אחת הכניסות לעיר העתיקה.

מצד שמאל בתמונה הקודמת ניצב בניין יפיפה זה שמשמש כמוזאון האוניברסיטה של טורון.
מוזאון שעוסק בעיקר באומנות פולין - בפולין ובעולם.
משער הכניסה פונים ימינה, לעבר חומת הלבנים האדומות שבתמונה הראשונה משמאל. זוהי חומת העיר. ממשיכים בכיוון והתמונה השניה מספקת הצצה על רחובותיה הקטנים והמקסימים של העיר העתיקה.
העיקול שבסוף החומה מביא אותנו למגדל הנטוי שבחומת העיר. החומה נבנתה בין 1250 ל-1300 לפנה"ס. חלק ממנה פורק במאה ה-19 אבל המגדל שנותר החל עם השנים לנטות בשל טעות בהנחת יסודותיו.

בסמוך למגדל הנוטה, בניין ששימש בעבר כתחנת דואר וכיום הוא מוזאון הבולאות.
וכמה מילים על הכביש שעיניכם רואות:
הכביש מרוצף באבנים ואינני יודעת מאיזו תקופה.
כשנסענו עם אבא שלי ב-2012 למסע שורשים שחלקו היה באוקראינה נסענו בדרכים שכאלה. זה נוראי, לא ניתן לנסוע במהירות והרכב מיטלטל לאורך כל הדרך. הרגשה מאוד לא נעימה. אבא אמר שלאבנים האלה קוראים בפולנית Kociełby (קוֹצְיֶה ווְבִּי), ובתרגום לעברית ראש חתול. מדוע ראש חתול? כי עם הזמן האבן נשחקת והופכת לחלקה למגע, בדיוק כפי שמרגישים כשמלטפים את ראשו של החתול. במקור נבנו הדרכים הללו מאבני שדה, מה שמצאו עם זה ריצפו. אפשר להגיד שזו הגירסה ההיסטורית לאבנים המשתלבות של היום.
אחד הדברים שאני מאוד אוהבת בבניינים הישנים הללו הם דלתות העץ הכבדות המעוצבות והמגולפות יחד עם מדרגות העץ שנשתמרו עד היום.
זו מלאכת אומנות שלא ניתן לראות כמותה היום. בטורון, בגלל הבניינים העתיקים הרבים נשתמרו חדרי מדרגות רבים. נכנסו בכל דלת שהיתה פתוחה ושניתן היה לצלם. זה רק חלק מהתמונות.
גם את הידיות צילמתי...
והמשכנו ברחובות הקטנים...

כמה דוגמאות לרחובותיה המקסימים של טורון
מישהו עבר לידי עם הדבר הזה וביקשתי רשות לצלם...

אין לי מושג איך הוא אכל את זה... אבל כנראה שזה היה טעים... 🤪
שיטוט ברחובות של העיר מוביל אותנו לכיכר השוק הגדולה והרחבה של העיר.

זהו בית העיריה שבמרכז רחבת השוק. נבנה בין השנים 1391-99. בשנים 1602-05 נוספה קומה נוספת לבניין.
בית העירייה נחשב לאחד המרשימים מסוגו במרכז אירופה.


מגדל השעון ופסלו של קופרניקוס בחזית בית העיריה.

מול בית העיריה - בית הדואר הגדול

ולצידו כנסיית רוח הקודש (Church of the holy spirit)
האנשים שבתמונה למעלה מתקבצים סביב מזרקת השייט (Pomnik Flisaka), מזרקה שמבוססת על אגדת עם: לפני שנים רבות הוכתה טורון במכת צפרדעים. ראש העיר הבטיח את בתו לאדם שייסלק את הצפרדעים מהעיר. שייט עני הבטיח שביכולתו לעשות זאת. הוא שלף כינור ופתח בנגינה. הצפרדעים הלכו אחריו וטבעו בביצות מסביב לעיר. במזרקה נראה השייט מנגן כשמסביבו צפרדעים ומים פורצים מפיותיהם. גירסה נוספת של הסיפור הידוע על החלילן מהמלין.
ממרכזה של רחבת הכיכר בולטים צריחייה של כנסיית Assumption of the Blessed Virgin Mary.

נכנסנו פנימה להתרשם.

חלקי הקתדרלה - מתוך ויקיפדיה.
אתם יודעים שהבלוג עבורי הוא דרך אמצעי ללמוד מאחר וכשאני כותבת אני משתדלת לקרוא במקורות מידע שונים ולהשכיל. מבנה כנסיה אף פעם לא היה מתחומי העניין שלי אבל משהו בביקור הנוכחי סיקרן אותי להבין כיצד הן נבנות.. אולי כי חלקה היה בשיפוצים.
משתפת אותכם בתמצית הקורס שעשיתי לעצמי:
הנרתקס (Narthex) הוא החלל הראשון שבתוך הכנסייה, בצמוד אל הדלתות. בכנסיות שבהן הוא קיים הוא משמש כמבואה שבה מתאספים המתפללים לפני התפילה.
הספינה - החלל המרכזי והעיקרי של הכנסייה כלומר מבנה האורך שלה, נקרא גם "ספינה" (Nave) ולצדיו "ספינות משניות" (Aisles). השימוש במילה "ספינה" נובע מהעובדה שלבזיליקות המוקדמות היה גג עץ בצורת משולש, שנתמך על מערכת עמודים ותומכות המזכירה שלדה של סירה. בנצרות קיבל השם "ספינה" משמעות נוספת, בכך שהכנסייה משולה לספינה שתביא את המאמין אל גן העדן.
טרנספט - בית הרוחב (Transept) הוא מבנה הרוחב בכנסייה הממוקם בצד המרוחק מן הכניסה. ההצטלבות שלו עם מבנה האורך (הבזיליקה) יוצרת את צורת הצלב.
אפסיס - קשת (Absis) זה הוא האזור הנמצא בסוף אולם האורך של הכנסייה. צורתו של האפסיס היא לרוב כגומחה מעגלית. באזור זה נמצא בדרך כלל המזבח הראשי והמפואר ביותר.
אַמְבּוּלָטוֹרְיוּם - (Ambulatorium) המעבר ההיקפי שסביב האפסיס והוא מיועד לצליינים המגיעים אל המקום המקודש הנמצא בכנסייה.
הקפלה (Cappella) - גומחה או חלל קטן ללא מוצא, נמצאת סביב האמבולטוריום או בצידי הספינות המשניות ומוקדש למטרה משנית כלשהי. קפלות נבנו לכבוד קדוש מסוים מלך או איש דת, תורם כספים או אפילו למען סיפור שהכנסיה מצאה לנכון לציין. הקפלה מאפשרת פולחן אישי של המתפלל, ובה הוא לרוב מדליק נרות לכבודו של הקדוש.
הקריפטה (Crypt) - היא חדר קבורה הנמצא מתחת לכנסייה. בקריפטה קבורים שרידים של אנשים חשובים, אנשי דת או אצולה. קבורה בקריפטה הנמצאת בתוך כנסייה נחשבת לכבוד רב.
ניסיתי להעלות תמונות מבתיה המרשימים העתיקים והמיוחדים של טורון אבל זה לא נראה טוב בעין. לכל בית צריך להקדיש תמונה נפרדת בגדול ומזויות שונות... אם הייתי מעלה זאת היה הפוסט נמשך ונמשך ונמשך - ומחמיץ את המטרה. מסקנה - תגיעו לטורון.
המשכנו לשוטט ברחבת השוק ופגשנו בסמוך את שני פיסלי הברונזה שבתמונות. מספרים כי פסל הברונזה של החמור עומד במקומו של פסל עץ שעליו היו קושרים פושעים ומצליפים בהם בפומבי.
בביקור הראשון שלנו בטורון בחרנו להשכיל על הצד הקולינרי של העיר.
היתה זו אז הפעם הראשונה שאכלתי במה שנקרא Bar mleczny ועליו כתבתי כבר בפוסטים קודמים. הפעם חשבנו לשוב למקום עם אחותי - אבל הוא היה סגור. ארועי "יום הילד" שחל בפולין באותו יום סגרו את המקום להזמנות של בתי ספר והמקום היה עמוס בתלמידים. חיפשנו מקום אחר והתיישבנו לאכול במסעדת Prowansja.
התמונות הורדו מאתר הפייסבוק שלהם כי מרוב שהיינו רעבים לא התעסקתי בצילום... וכששבענו רצינו להמשיך בסיור. אבל נראה בדיוק כפי שזה בתמונות. היה פשוט וטעים.
הצד הקולינרי האמיתי של העיר שרצינו להשכיל בו קשור בהיותה של טורון בירת הג'ינג'ר של פולין.
אם אתם זוכרים את הפוסט שכתבתי על "חנות קטנה ומטריפה" (19.10.17) אז אתם בודאי זוכרים שתבלין הגי'נג'ר מאוד אהוב ומקובל לשימוש בפולין.
בטורון מוזיאון ג'ינג'ר קטן ונחמד ביותר, המספר בדרך חווייתית על תעשיית עוגיות הג'ינג'ר. המוזיאון מיועד לילדים אבל בביקור בספטמבר היינו 12 מבוגרים ששמחו לעבור את החוויה ולשמוע הסבר על ההיסטוריה, על החומרים, כלי האפיה, תנורים וכלי עבודה העתיקים ששימשו בתעשיית הגי'נג'ר. בביקור הנוכחי שלחנו את אחותי לעבור את החוויה אבל הפעם היו המוני ילדים... אמרה שהיה נחמד.
ברחבי העיר העתיקה פזורות מספר חנויות שמוכרות עוגיות גי'נג'ר למינהם. היינו מוכרחים לבדוק.... היה מעולה!
משמאל - המוזאון, מימין - אחת החנויות הגדולות במקום.

ממוזאון הגי'נג'ר, לאחר שאספנו את אחותי צעדנו לאורך חומת העיר עד לשעריה של העיר שמאפשרים להגיע לטיילת היפיפיה של טורון.
אחדים משעריה של העיר העתיקה.
כשיוצאים מהשערים פוגשים בטיילת המדהימה של העיר.

בניין המקווה לשעבר ברחוב Łazienna
לצערי לא מצאתי כל מידע שיכול היה לשפוך אור על מקום זה.
עם התגבשותה של הקהילה היהודית בטורון באמצע המאה ה-19 הוקם בית הכנסת ברחוב סצ'יטנה (Sczytna) מס' 10 ונחנך ע"י הרב מיכאל יקל זקס ב-3.9.1847. הבתים הסמוכים למבנה הוסבו עם הזמן למבני קהילה ובהם מטבח, בית ספר, משרדי הקהילה ותאטרון.
מבנה בית הכנסת היה בין שתי קומות ובאוקטובר 1939 נשרף ונהרס על ידי הגרמנים.

זה הבניין ברחוב סצ'יטנה (Sczytna) מס' 10, המקום בו שכן בית הכנסת.
בשנת 1993 הוצב על הבניין לוח זיכרון בפולנית.
ובלוח כתוב: "כאן מאז 1847 עמד בית כנסת שנהרס ב-1939 על ידי הגרמנים אנו מבקשים שלוח זיכרון זה יזכיר את חייהם ורציחתם ההמונית של אזרחינו היהודים. אזרחי טורון 18.10.1993".

הכניסה לאוניברסיטת טורון.

ובסמוך לאוניברסיטה - Areszt Śledczy Toruń, בית המעצר של טורון.
בניין מדהים שמשמש בית מעצר לגברים בלבד, קרוי רוטונדה ומכיל 151 מקומות בלבד. מיקומו איננו מקרי מאחר וכבר בשנת 1864, כשנבנה, הוקם בסמוך אליו בית המשפט (כיום שוכן לידו בית המשפט המחוזי של העיר). במלחמת העולם השניה שימש המקום כבית כלא לסוכני בעלות הברית בעיקר.
בביקור הראשון נסענו לחפש את בית הקברות שבעיר.
לרון-עמי חשוב לסייר במקומות הללו ואני משתפת פעולה עד גבול מסויים. מיכוון שבסיור הראשון היינו עם רכב וזה היה בדרכנו החוצה מהעיר לא היתה לי התנגדות להגיע למקום.
הכניסה לבית הקברות היהודי בטורון ממוקמת ברחוב 2-6 Pułaskiego.
שנת ייסודו של בית הקברות איננה ידועה. משערים כי הוקם בסוף המאה ה-18.
על אף שהגרמנים תכננו להרוס את בית הקברות, תוכניתם לא יצאה לפועל מסיבות שאינן ידועות ועד 1956 בית הקברות ניצב במקומו. בשנת 1956 קיבלה מועצת העיר, המחלקה לשטחים ירוקים, אחריות על בית הקברות וזה נהרס לגמרי. מצבות רבות נגנבו לעבודת אבן. בשנת 2009 מצא עובד מוזיאון מצבה שכזו בבית קברות נוצרי. בסוף שנות ה-60 הוחלט להפוך את המקום לפארק ציבורי.
בשנת 2009, ביוזמה מקומית, בית הקברות היהודי לשעבר עבר תהליך של סידור ושימור שכלל ציון מתאר של שורות המצבות, הצבת שני פשפשים על עמודי שער הכניסה הישנים והקמת אנדרטת זיכרון (מתוך מסמך של יעקב סיגל).

הכניסה הרשמית למה שהיה בעבר בית הקברות.
(צולם באוקטובר, שימו לב לצבעי השלכת המדהימים)
היום משמש המקום פארק כשבמרכזו מונחחת אבן זיכרון.

משמאל שלט המציין את מקום קבורתו של הירש צבי קלישר (Kaliski, 1793-1874) שהיה אחד הראשונים להציג חזון ללידתה מחדש של מדינה יהודית. מימין - שלט המציין את היות המקום בית קברות.

כמה יופי יש בצהוב הזה ♥️ (חלק מהפארק/בית הקברות)
#טורון #Toruń #מרכזמורשתעולמית #חומה #מבצר #מלחמתהעולםהשניה #לבניםאדומות #דגנוןהניה #ישןמולחדש #מוזנח #משופץ #אותנטיות #פשטות #צניעות #מבניםגותים #ימיהבניים #רנסס #ברוק #ניקולאסקופרניקוס #אסטרונום #כדורהארץ #כוכבים #שמש #גינגר #נקודהיהודית #מרכזמורשתפולין #עירעתיקה #ביתקברות #רכבת #תחנתרכבת #קטר #שירותים #ביתקפה #אוטובוס #אוניברסיטה #מוזאון #אומנות #מגדלנטוי #Kociełbyקוציהוובי #ראשחתול #דלתותעץ #גילוף #גרםמדרגות #כיכרהשוק #ביתהעיריה #מגדלהשעון #כנסייתרוחהקודשChurchoftheholyspirit #כנסייתVirginMary #הנרתקסNarthex #הספינה #טרנספטTransept #אפסיסAbsis #אמבולטוריוםAmbulatorium #הקפלהCappella #הקריפטהCrypt #פסלברונזה #חמור #מסעדתProwansja #מוזאוןהגינגר #SailorśGate #BridgeGate #בנייןהמקווה #רחובסציטנהSczytna #ביתכנסת #רחוב26Pułaskiego #אבןזיכרון #הירשצביקלישר #מדינהיהודית #צהוב
Comments