הלה מירובסקה | Hala Mirowska
- Tzuzamen
- 6 בדצמ׳ 2017
- זמן קריאה 5 דקות
עודכן: 28 ביולי 2019
"בנות, מי מצטרפת אלי לשוק?"
"אני אבא" - אני צועקת מהקומה השניה.
מהחדר הסמוך אלי דממה. לא תשובה חיובית, לא תשובה שלילית...
אני קמה משולחן הכתיבה שלי, חולפת על פני החדר הסמוך אלי, החדר של אחותי, מציצה פנימה ושואלת:
"את באה?"
והפרצוף שנתקע בי על השאלה הביע את הכוונה - "השתגעת? אני???"
זכרונות הילדות מהשוק באזור ב' באשדוד מציפים בי זכרונות על שוק ססגוני, הומה, צפוף, היום אני יכולה להגדיר - גם מלוכלך - אבל אז מי ראה את הדברים האלה. צעקות מכל עבר, בסטות, רצפת בטון מחוספסת, ניחוחות ירק דגים ותבלינים מתערבבים באויר, הצטופפות המון בין המעברים הצרים, התחככות איש ברעהו, שלוליות מים והבעיה הקשה - הנגישות, החניה שלעיתים קרובות לא נמצאה והיה צורך לסחוב את הסלים מרחק לא קצר.
אני חושבת שהקניה בשוק נעשתה מתוך אילוץ, לא מתוך בחירה כי לא היו הרבה ברירות. אומנם היו כבר סופרמרקטים (מועטים אני חייבת לציין) וברור שהיה נוח לקנות בחנות ממוזגת, נקייה, רחבה אבל נראה לי שהמחיר בשוק נתפס זול יותר והסחורה טרייה יותר ועל כן אבא המשיך לקנות בשוק.
ב-2011 הגעתי בפעם הראשונה לוורשה.
רון-עמי אומר לי "אני יודע מה את תאהבי".... ולקח אותי ל...שוק.
שוק הלה מירובסקה-Market Hala Mirowska
כתובת :Plac Mirowski 1
פתוח: שני-שישי 07.00-18.00, שבת 07.00-15.00
כך נראה בניין שוק הלה מירובסקה.
בחזית הלה מירובסקה שוכן באופן קבוע שוק פרחים ססגוני וקטן. שורות של דוכנים מלאים בשלל פרחים - טריים, מיובשים, זרי פרחים למינהם, פרחי העונה - נרקיסים, יקינטון, רקפות. ועכשיו, לקראת בואו של חג המולד - גם זרי חג המולד שנהוג לשים בחזית דלת הכניסה.
שורה של דוכנים למימכר פרחים בחזית הלה מירובסקה.
השוק מורכב משני אולמות תאומים נפרדים שנבנו בין השנים 1899 ו -1901 והוא כיום אחד המבנים העתיקים ביותר בעיר.
המבנה תוכנן על ידי 4 אדריכלים (Boleslaw Milkowski, Louis Panczakiewicz, Apollonius Nieniewski, Wladyslaw Kozlowski) שהתבססו רבות על עבודותיו של Stefan Szyller שהיה אדריכל פולני ידוע ובנה מבנים ידועים רבים עם מוטיבים של תקופת הרנסס והברוק כמו - הספריה ושער אוניברסיטת ורשה, כנסיית הלב הקדוש בראדום, בניין האגודה לאומנויות בורשה, גשר Markiewicz ועוד.
אורכו של האולם 95.4 מטר ורוחבו 48.2. עלות בנייתו היתה כ- 1.4 מליון רובל. תשאלו למה רובל (המטבע הרוסי) ולא זלוטי (המטבע הפולני) - הסיבה היא שבאותן שנים פולין היתה עדיין תחת שלטון האמפריה הרוסית.
בתחילת המאה ה -20 היה הלה מירובסקה השוק הגדול ביותר בוורשה. ב- 1939 היו במקום כ-900 חנויות ובתי עסק.
תמונות שנלקחו מהאינטרנט ומראות את הלה מירובסקה סביב שנת 1930.
בשנים הראשונות למלחמת העולם השניה הבניינים לא נפגעו. ההרס הגדול התרחש במהלך מרד ורשה (Warsaw Uprising). בלילה שבין ה- 30-31/8/44 הגרמנים תקפו והאולם נשרף. רק קירותיו החיצוניים שרדו.
יש לציין שקירותיו הצפוניים של המבנה שימשו כקיר הוצאות להורג ועד היום ניתן לאתר פגיעות כדורים בקירות המבנה. כיום מוצב על הקיר הצפוני שלט שמספר כי ביום 7/8/1944 הועמדו על הקיר 540 אזרחים פולנים שהוצאו להורג באמצעות רובים וכלי יריה כבדים.

תמונה שנלקחה מהאיטנרנט וצולמה לאחר הפגזת הלה מירובסקה.
עם סיום המלחמה תוכנן לפרק את שרידי המבנים אולם חתימת חוזה לרכישת אוטובוסים עם חברת Chansson ב-1948 חייב את הפולנים לאחסן אותם ולטפל בהם תחת מבנה עם קורת גג. ברור כי מעטים הם המבנים שנותרו לאחר המלחמה ויכלו לתת מענה לתנאי זה, על כן הוחלט לשקם ולהפוך את האולם המזרחי למחסני אוטובוסים.
ב-1953 הוגשה בקשה לשנות את יעודו של האולם המזרחי והוא הפך לאולם קונצרטים וארועי ספורט. עד כמה שהצלחתי להבין - האולם המערבי המשיך כל אותה עת לשמש שוק.
כשנכנסתי בביקור הראשון ב-2011 לאולם המערבי של השוק, הרגשתי שאני נמצאת במקום שהזמן עצר בו מלכת.
הרגשתי בבית.
הרגשתי בשוק ובחנויות הסובבות את השוק של ילדותי, השוק של אזור ב' באשדוד.
אומנם גדול נקי ומסודר הרבה יותר - אבל האוירה היא זו שגרמה לי לחזור 40 שנה אחורנית עם הזכרונות.

זו היתה התמונה הראשונה בה ניתקלתי.... תור ארוך ומסודר לבית המרקחת.
נזכרתי בבדיחה על הפולניה שחולה חולה - ולבסוף אלמנה.
אם הייתי צריכה לדרג מהן החנויות הנפוצות ביותר שיש בפולין - אין ספק שבית מרקחת לוקח בגדול.

עם המעבר ליד בית המרקחת וכניסה למתחם השוק - זו התמונה המתגלה. חלל עצום בן 2 קומות.

עליתי למעלה לצלם אבל בחרתי לצרף תמונה שמצאתי באינטרנט וצולמה בשנות ה-70. מראה איך נראה השוק ממבט על.

יחד עם אותה תמונה קודמת הופיעה גם התמונה הזו... זה המשקל ואלה הארגזים שאני זוכרת מילדותי.
שימו לב ללבוש שהמוכרות לובושות במה שנראה כמו סינר תלבושת אחידה? אהבתי...
שיטוט באולם המקורה של הלה מירובסקה מגלה שם יופי של חנויות. כלי בית, בגדים, עוגות ועוגיות, יין, סופרמרקט קטן, סניף דואר, אופטיקה ועוד.
ביציאה מהלה מירובסקה, מהאולם המערבי שלו, נמצאת חנות כפי שאתם רואים בתמונה משמאל. חנות מאוד מאוד מומלצת. אני נוהגת לקנות בה דגים מעושנים במשקל הביתה. איכות מעולה, מחירים מצחיקים (בתמונה מימין קניתי דג לקרדה שלם, 150 גרם שפרוטים מעושנים ו400 גר סלומון מעושן - הכל במחיר של 30 ש"ח). בכל יום בצהריים ניתן להכנס לחנות ולהזמין ארוחת צהריים במחירים מצחיקים - דג שאתה בוחר ומבושל במקום ותוספת. (עדכון יולי 2019 - החנות נסגרה)
כשיוצאים מהאולם המערבי (כשמשמאל חנות הדגים מהתמונות הקודמות) מתגלה לפנים - השוק האמיתי בעיני. בסטות כמו שנהגנו לקרוא לזה. מרביתן מקורות תחת תקרת זכוכית ושוטטות בהן - מגלה את נפלאות השוק האמיתי.
יש בו בשוק הכל - פירות וירקות, אפילו כאלה שאינם גדלים כאן בפולין. ניתן למצוא דוכנים שמוכרים "קפוסטה" (Kiszona Kapusta) ו"אוגורק קישונה" (Kiszony ogórek) בחומץ ושום. אני חייבת לספר לכם מחוויה אישית שזה כל כך טעים - קניתי כ-250 גרם קפוסטה ו-4 מלפפונים גדולים ואת הכל אכלתי הבמהלך נסיעה של 20 דקות באוטובוס הביתה.... המחיר היה כבד מאוד - שבוע ימים סבלתי מכאבי בטן נוראיים.
מה עוד? הרינג (דג מלוח) במרינדות שונות, דגים מעושנים, דוכני בשר - כשהבשר גלוי ולא במקררים. זה אחד הדברים שאני לא מצליחה להתרגל אליהם אבל שתדעו - שממש אין צורך במקררים. בטמ"פ הכל כך נמוכות שיש כאן אין צורך בהם. אין זבובים ומעופפים למינהם. אחד הדברים שמאוד מקובלים בכל בית פולני ממוצע הוא להשתמש במרפסת כמקרר גדול - אין מקום במקרר בבית - מוצאים למרפסת (כמובן שאני מדברת על תקופת החורף שהיא בערך 8 חודשים כאן).
דוכן זיתים וגבינות מיובאות, דוכני פירות יבשים (שעלותם היא מחצית ממה שנהגתי לשלם בארץ), דוכנים לממכר פטריות בשלל הסוגים והגדלים ודוכנים לממכר ביצים - גם הם בשלל גוונים גדלים וסוגים (שלו, תרנגולת משק אן תרנגולת טבע), דוכן ללחם ועוגות תוצרת בית, בגדים תיקים ואפילו מספרה.
המושג בעברית - לעשות שוק - יכול כיום להיות חווית קניות וחוויה תרבותית גם יחד. להסתובב כאן בשוק זה להרגיש פשטות, נועם. יש כאן אותנטיות לצד זיוף מאחר ואני חושבת שהבסטה של פעם היא הבוטיק של היום. הדור הצעיר גדל על סופרמרקט אבל מגיע לכאן לחוויה של יריד, שוק מסודר. מעבר לכך השוק הפך להיות אתר תיירותי כשבהחלט לתייר המזדמן - זו חוויה של פעם.
האולם השני, המזרחי - זה ששימש מחסן אוטבוסים ואחכ אולם ארועים וספורט ונקרא הלה גברדיי Halla Gwardii נפתח בחודש מאי 2017. מקור השם הוא בקבוצת הספורט שמשכנה היה באולם זה.
קראתי היכן שהוא שמכנים אותו - סצנת הגסטרו של ורשה.
25 ספקי אוכל שונים ששוכנים סביב חלל אוכל משותף ומספקים קינוחים, אוכל טבעוני, בשרי, גבינות ויין, לחמים, אוכל אסיאתי ואפילו כלי מטבח.
פתוח בימים ראשון - שבת בין השעות 08:00 - 01:00 ובימי ראשון בין השעות 09:00 - 23:00.
בהלה גברדיי נמצא גם מוזיאון האגרוף - לזכרו של פליקס סטמה - Feliksa stamma, שהיה מתאגרף פולני ידוע ומאוחר יותר מאמן ומנהל נבחרת האיגרוף הפולנית שזכתה ב-1953 ב-9 מדליות באליפות אירופה באיגרוף. האולם הזה שימש בעברו כמרכז האימונים והתחרויות בתחום האיגרוף.
חלל הלה גברדיי, דוכן אוכל הנקרא תל אביב וסתם תמונה למען בלוטות הרוק.
Commentaires