top of page

Praga Północ | ורשה, רובע פראגה פולנוץ

  • תמונת הסופר/ת: Tzuzamen
    Tzuzamen
  • 22 במאי 2018
  • זמן קריאה 12 דקות

עודכן: 19 בפבר׳ 2019


מתוך מודל פראגה בעבר.

צולם במוזיאון פראגה להיסטוריה Muzeum Warszawskiej Pragi

רובע פראגה ממוקם על גדתו המזרחית של נהר הוויסלה והוא המורכב למעשה משני מחוזות שהיו עצמאיים עד המאה ה-19 - המחוזות פראגה פולנוץ (Praga Północ) (פראגה הצפונית) ופראגה פולודניי (Praga Południ) (פראגה הדרומית).

לאחר מלחמת העולם השניה היתה פראגה לאזור תעשייתי שהתגוררו בו פועלים קשיי יום. בשנים האחרונות משנה הרובע פניו והופך לאט לאט לאזור טרנדי ומרכז של תרבות אלטרנטיבית. מבני התעשיה הפכו לגלריות לאומנות, הופיעו חנויות וינטאג וחנויות ספרים, פאבים ומועדוני לילה. מפעלים נמכרו והופכים לאט לאט לשכונות מגורים יחודיות כמו שכונות סוהו פקטורי (Soho Factory) ושכונת Koneser. הרובע עצמו כמעט ולא נפגע במלחמת העולם השניה ובנייניו נשתמרו עד עצם היום הזה.

בראשית המאה ה-15 התגוררו יהודי ורשה בתחומי העיר העתיקה. במאה ה-17, עם עליית השלטון הפרוסי, נאסר עליהם להתגורר בתחומי העיר והם עברו לצידו השני של נהר הויסלה - לרובע פראגה. זו הסיבה שבסיור ברובע פראגה ניתן למצוא עדויות לקהילה יהודית מפוארת שהיתה כאן. עם נפילת הקומוניזם בפולין החלו להגיע דרישות חלקיות של יהודים לקבל את בתיהם ורכושם בחזרה. חלקם הגדול של היהודים שגרו בשכונה לא שרד את המלחמה ועל כן נותרו בתים רבים ללא בעליהם. המדינה איננה תורמת לשיקום הבתים מהטעם שיתכן ויוחזרו ליורשים ועל כן בעת ביקור בשכונה ניתן לראות בתים רבים אטומים ואף בשלבי הריסה כאלו ואחרים.

אישית - אני חושבת שבכך טמון יופיו של המקום.


בתיה הישנים של פראגה.


היופי שבטיול בפראגה הוא השיטוט ברחובות הישנים וכניסה מפעם לפעם לחצרות הבתים.

תראו את היופי שבדבר...

מעבר ליופי זה מרגש. אישית, אני מרגישה כחלק מהתקופה, כאילו נכחתי במקום.


תאור מסלול בפראגה ומידע מצאתי באינטרנט בכתובת זו.

חייבת לציין ששלחתי בקשה למפעילי האתר להשתמש במידע שהם כתבו ועד היום לא קיבלתי מענה. חבל, מאחר ובמקומות מסויימים בו קיימים אי דיוקים שבקלות ניתן היה לתקנם.

מאחר ואני מסתובבת כבר זמן רב באיזור זה חסרות היו לי תמונות לכתבה זו שבהחלט נותנת טעם לביקור ברובע. החלטתי לצאת בעקבות הכתבה ופשוט להעשיר אותה בתמונות, מקומות וחויות משלי.

ניתן גם לקרוא מידע בכתובת זו.


זהו פוסט שאני בטוחה שמפעם לפעם אעדכן אותו בגלל שאני מטיילת באזור המון - אז מוזמנים לעקוב אחרי עידכונים.


פארק סקאריצ'בסקי Skaryszewski Park

גן מקסים, גדול, היקפו בטבעת החיצונית כ-2.2 ק"מ (צועדת אותו בגלל זה יודעת 😂  🤣 🤪). מכיל מתקני ספורט, 2 בתי קפה, מסעדה (מומלצת לטעמי), אגם גדול לשיט קייאקים, מגרש כדורגל, מגרשי טניס שבחורף מקורים, רחבה לקליעת חץ וקשת, סנאיים אדומים מאוד ידידותיים (בפולין אין חוק האוסר על האכלת חיות הבר כמו בארה"ב לדוגמא), כנ"ל ציפורים ובאחרונה נסלל היקפו בכביש חדש מה שמאפשר רכיבה אופניים נעימה. פארק שנעים להסתובב בו גם בחורף וגם בקיץ.

הגעה קלה בתחבורה ציבורית.


הפארק בקיץ


ובחורף


סוהו פקטורי Soho Factory

מתחם מפעלי תעשיה זעירה ששינה פניו והפך למתחם תרבותי, חברתי ואף מגורים שמושך אליו את קהילת הצעירים ומשנה את פניו אל האזור כולו.

חלקים מבנייניו של המתחם הוכרזו לשימור ומתכנני המתחם דאגו לשלב אותם בבניה המתחדשת של המקום.

מתחם המגורים של סוהו פקטורי

גינת המשחקים משמאל. מימין תחנת הרכבת והקטר שהגיעו למתחם התעשיה והפכו לחלק לשימור ושולבו בבניית המתחם החדש.

מסעדת Warszawa Wschodnia של השף מתאוש גסלר שפועלת בתוך חלק מהמבנים לשימור. מסעדה שווה אבל יקרה. אפילו חולי צליאק יכולים למצוא בה מענה.

מוזיאון הניאון, נחמד לאוהבי הז'אנר

מוזיאון שמאפשר לדור הצעירים שלא הכיר את צדדיה של הרפובליקה העממית של פולין (PRL), להכיר להחשף ולדעת באופן אותנטי עד כמה שניתן על אופן החיים המדינה. למי שמעולם לא עשה כזה סיור באף אחת ממדינות הקומוניזם בעבר - בהחלט ממולץ.


רחוב ברק יוסלביץ Berka Joselewicza Street

בֶּרֶק יוֹסלביץ' (Berek Joselewicz) היה לוחם יהודי למען חירות פולין במהלך מרד קושצ'יושק והמלחמות הנפוליאוניות (קושצ'יושק היה אף הוא לוחם פולני). נולד ב-1764 בסמוך לקובנה, בימי אמפריית האיחוד הפולני-ליטאי. התגורר ברובע פראגה בורשה ונהרג באחד הקרבות בין הפולנים והאוסטרים ב1809.

ב-2009, במלאת 200 שנה למותו ארגנו הפולנים בשגרירות צרפת את הכנס "ברק יוסלביץ', לוחם לחירות". באותה שנה אף הוציא דואר ישראל והדואר הפולני בול לזכרו. עירית ורשה בחרה ב-1911 להקדיש לזכרו רחוב קטן, סמוך מאוד לסוהו כשבקצה הרחוב שלט על שמו.


גן החיות - Zoo

בתמונה מימין - הכנסיה לפארק פארסקי ברחוב Aleja solidarności המוביל לגן החיות.

הגן נוסד ב- 1928 ובו כ-3500 בעלי חיים מ-500 מינים שונים, ביניהם מינים יחודיים לפולין, כמו דובים חומים וחסידות ומינים אקזוטיים כמו פילים אפריקאים, ג'ירפות קרנפים, גיבונים, סוגים שונים של ציפורים, זוחלים ודגים טרופיים.

במלחמת העולם השנייה נהרס הגן לחלוטין. הכניסה הראשית היא מרחוב ul. 1/3 Ratuszowa. הכניסה אליו בתשלום. ניתן להגיע אליו בירידה בתחנת המטרו Dworzec Wileński או בחשמליות 13, 23, 26, 32 לתחנת Praski park.


במתחם גן החיות עומד ביתם של הזוג יאן ואנטונינה ז'בניסקי.

את סיפורם של הזוג ז'בינסקי ותמונות מביתם פירסמתי בפוסט שנקרא "אשתו של שומר גן החיות או וילה ז'בינסקי".

יש להזמין מראש מקום לסיור בוילה.

ביתם של הזוג ז'בינסקי.


Praski park - פארק פרסקי

זהו הפארק הציבורי העתיק ביותר בורשה. במקור נקרא פארק אלכסנדרובסקי (Aleksandrowski). הוקם ב-1865. ב-1916 שונה שמו לפרסקי. השתרע בתחילה על פני 30 דונם אולם עם פתיחת גן החיות ב-1928 צוצמם שיטחו הצפוני לטובת גן החיות.

בפארק מגרשי משחקים לילדים, רחבת קונצרטים ופסלים דוגמאת פסל הגי'רפה.

העצים העיקריים בפארק - עצי צפצפה, מייפל, בוקציה, ערמונים, אשוח ומחטנים.

נעים וידידותי לרכיבה באופנים.


Zoo Market שוק גן חיות

מול פארק פרסקי, ברחוב Aleja Solidarności מתקיים בחודשי הקיץ בזאר למכירת סחורה יד שניה, מוצרים חדשים אוכל ואפילו בית קפה קטן במקום. אהבתי את תקליטי הויניל שעמדו בשמש . נזכרתי בתקליט של האבות והאמהות (The Mamas & the Papas) שפעם קנה לי אבא במתנה, השארנו את התקליט באוטו ונסענו לשוק. כשהגענו הביתה היה התקליט גלי ומצא את מקומו מהר בפח. סט כלי אוכל כמו בתמונה השמאלית האחרונה היה לסבתא שלי בבית בדיוק אותו דבר... אין לי מושג מה עלה בגורלו.

המתחם סגור בחודשי החורף.


בית המרחץ היהודי בפראגה ובית הכנסת Praska.

המבנה שימש כבית המקווה היהודי בעבר וממוקם ברחוב Kłopotowskiego 31.

היה זה מבנה בן 2 קומות עם גג רעפים. שנבנה בשנת 1835 בתכנונו של האדריכל G.J Lessel. (Gregory Joseph Lessel. היה זה אחד משני בתי המקווה שהיו בפראגה.

המבנה שרד את מלחמת העולם השניה והוחזר לקהילה היהודית. בית הכנסת עצמו נהרס בהוראות השלטון הקומוניסטי ועל כן אחד מחדריו של בית המרחץ הועמד לטובת בית הכנסת היחידי שהיה פעיל ובו התפללו יהודים עד שנת 1961. כיום על שרידיו של בית הכנסת מצוי גן משחקים לילדי האזור.

בית הכנסת והמקווה כפי שנראו בעבר. מקור: אינטרנט

גן המשחקים כיום, במקום בו עמד פעם בית הכנסת.

שלט שמוצב במקום

בניין המקווה כיום.


אנדרטת חברי התזמורת Praska Kapela Podwórkowa Monument

בפינת הרחובות Floriańska ורחוב Kłopotowskiego ניצבים חמשת הדמויות המפוסלות של חברי תזמורת הרחוב בפראגה - The Praga Courtyard Band שנקראו לפני המלחמה בתרגום חופשי בשם "תזמורת החצר האחורית של רובע פראגה". הפסל מייצג את התזמורת השכונתית מהימים בהם מוזיקאים הופיעו בחצרות הבתים וניגנו שירי עם מוכרים. חמשת חברי התזמורת נגנו בכינור, אקורדיון, תוף גיטרה ומנדולינה.

סביב הפסל ספסלי ישיבה בהם ניתן לנוח ולהקשיב למוזיקה מאותם ימים.

על התוף רשימת שירים שמושמעים כביכול ע"י התזמורת. יש לשלוח SMS למספר 7141 עם ההודעה KAPELA ומספר השיר מהרשימה שעל התוף (האמת היא שלא ניסיתי ולא יודעת אם אכן זה פעיל).


קתדרלת סנט מיכאל ופלוריאן Sts. Michael & Florian Cathedral

הקתדרלה ממוקמת ברחוב Floriańska 3.

נבנתה בסגנון גותי בין השנים 1887-1904 ע"י האמן Joseph Pius Dziekoński.

צמד החרוטים בחזית הכנסיה מתנסה לגובה של 75 מטר וניתן לראות אותם מחלקים רבים בעיר.

הכנסייה נהרסה ברובה הגדול במהלך מלחמת העולם השניה ונבנתה מחדש בבניה שנמשכה עד 197. מספרים כי היה חשוב לעשות שימוש במהלך השחזור בלבנים אדומות ישנות, כאלה שנוצרו במאה ה-19 על מנת ליצור תחושת מקוריות למבנה. הלבנים נלקחו מבניינים שנהרסו במלחמה.

גובהה הרב של הקתדרלה בא להאפיל על כיפת הכנסייה האורתודוכסית הסמוכה סנט מרי מגדלן.

בחזית המבנה בקומת הממסד, שלושה פתחים עם גמלונים חרוטיים מעליהם. מעליהם קיימים שני חלונות מלבניים גדולים ומעליהם עיטורים. משני צדדי החזית עולים צמד מגדלים מתומנים המסתיימים בחרוטים מפלדה שסופם בצלבים בצורת חרוט. את החרוטים מקשר גמלון רחב מעל גג הבזיליקה.

תמונה מתוך האינטרנט. לא ברורה השנה.

חזית הקתדרלה


ממש בצידה של הכנסיה - מסעדה שאכלנו בה מספר פעמים ומספקת את החוויה של מה שקרוי Bar Mleczny. התייחסתי בעבר בפוסטים שונים לסגנון זה של מסעדות ונראה לי שזו בין היחידות שממש תואמת להגדרה - מסעדת פועלים פשוטה, זולה וכזו שאוכלים קמים והולכים (לפעמים מבקשים ממך שתקום ותלך כי אין מקום לאחרים). חייבת להגיד שהעובדים במסעדה ספציפית זו מאוד לא נעימים ואין אפשרות להבין מה אתה מזמין אלא אם תעמוד ותתרגם את התפריט. עזרה לא תקבל... ורצוי להצטייד בכסף קטן.


מהרבה מקומות באזור תבחינו בצריח הזה כשתרימו את הראש לשמיים... אז תדעו שמדובר בכנסיה זו.

הכנסייה האורתודוקסית של סנט מרי מגדלנה

חזית הכניסה


הכנסייה נקראת בפולנית Orthodox Church of St. Mary Magdalene. ממוקמת ברחוב סולידריות Solidarności ליד קתדראלת Sts. Michael & Florian Cathedral. כנסיית סנט מרי מגדלנה נבנתה בין השנים 1867-9 בסגנון רוסי או יותר נכון בסגנון ביזנטי עם מגדלי בצלצלים. כנסייה שנבנתה בעבור קהילת המהגרים הרוסיים שהגיעו לוורשה והתגוררו באזור Jagiellońska. בעקבות הכיבוש הרוסי לאחר המרד הפולני היא גם סימלה את השליטה הרוסית על העיר. בכנסייה התפללו גם רוסים שהגיעו ברכבת מרוסייה ועצרו בתחנת הרכבת Wileńska הקרובה לכנסייה. כנסיה זו שרדה את מלחמת העולם השניה.

כיום המתפללים בכנסייה שייכים לזרם הפולני העצמאי של הזרם האורתודוכסי הנקרא Polish Autocephaly Orthodox Church. כנסייה מדהימה ביופייה שבה מתנשאים מעל גג הכנסייה חמישה מגדלי בצלצלים מוזהבים, כאשר המגדל הראשי המרכזי גבוהה יותר ומסביבו בכול פינה מזדקר צריח נמוך יותר עם בצלצל. מעל למגדלים מתנשא צלב ברזל.

פנים הכנסיה גבוהה במיוחד והכיפה נשענת על עמודים, הכנסייה משדרת עושר רב בזכות ציפויי הזהב למזבח ולחלקים העוטפים אותו.

בחזית הכנסייה פתח כניסה הבנוי מדלת מרובעת שמעלייה קשת אבן המשמשת כמשקוף קשתי ומעליה קיר החזית, שבו פעורים שני חלונות מלבניים עם זכוכית ויטראז'. ומעליהם קשת אבן גדולה וגבוהה הנשענתKoneser על עמודים .

הכנסיה במבט מאחור (תמונה שמאלית) ומהצד (תמונה ימנית)


אנדרטת אוגדת Kościuszko הפולנית בצבא הרוסי Kościuszkowców Monument

האנדרטה ממוקמת במפגש הרחובות Wybrzeże Szczeciński ורחוב Okrzei. לפני שנים מעטות היה האזור סביב האנדרטה שטח פתוח אולם בשנים האחרונות עקב תנופת בניה באזור ניתן להגיע למקום אך ורק דרך מפגש רחובות אלו.

האנדרטה הגדולה הוקמה בשנת 1985, ע"י האמן הפולני Andrzej Kasten ונועדה להנציח את יחידת חי"ר של הבריגדה הפולנית ששרתה בצבא הרוסי בימי מלחמת העולם השנייה.

בעת המרד הפולני בוורשה בשנת 1944 כנגד הכובש הגרמני ניסתה הבריגדה הפולנית, שישבה על גדות נהר הוויסלה, לחצות אותו במספר נקודות ולהצטרף לצבא המורדים בוורשה. הרבה חיילים פולנים נהרגו בניסיונות הללו לחבירה שנכשלה מחוסר תמיכה טקטית רוסית.

האנדרטה כוללת דמות לוחם ענק לבוש מעיל חורף, מניף את ידו השמאלית לכוון וורשה. דמות הלוחם ניצבת על בסיס רחב ואין שום שלט במקום המציין למה היא נועדה (יתכן והוסר בגלל הבניה הרבה במקום).


מבנה לשכת המים Water Chamber

המבנה ממוקם על גדות נהר הוויסלה ברחוב St. Kłopotowskiego 1/3. נבנה בין השנים 1825-1842 ע"י האדריכל האיטלקי Antonio Corazzi. נחשב לאחד המבנים העתיקים ברובע פראגה. המבנה מזכיר ארמון קטן עם 18 עמודים.

המבנה נבנה למען צוות העובדים של מחלקת הגשרים העירונית. הצוות עסק בבקרת גובה המים בנהר הויסלה ועסק בגביית דמי מעבר מהמשתמשים בגשר העץ שהיה על הנהר (timber pontoon bridge). הגשר עצמו פורק בחורף על מנת שלא יפגע מהקרח.

הבניין מעוטר בתבליט המתאר את נפטון, אל הים היוני, רוכב על מרכבה של ארבעה סוסים בעלי זנב של דגים.

המבנה משמש כיום כחלק ממבני עירית ורשה (Urząd Stanu Cywilnego). פועלת בו לשכת רישום נישואין יחד עם אולם ארועים קטן ואף ארכיון לענייני נישואין ורישום לידות (שם מצאתי את תעודת הלידה של אמא שלי).

אומרים כי ליד המבנה, על הגדה, נותרו עמודי המדידה לגובה מפלס המים - לא מצאתי. מבטיחה לחפש שוב. לפני שנים אחדות עבר המבנה שיפוץ עירוני והפך לאחד ממבני עיריית וורשה.

משמאל - השלט על הבניין המתאר מהו, באמצע צילום של הבניין מאחור ומימין - תמונה שממחישה את המרחק (יחסית קצר) בין הבניין והויסלה.

התבליט שעל הבניין.


מפעל יצור הוודקה הישן Koneser

מתחם קונסר (Koneser) ממוקם ברחוב Ząbkowska 27/31. מתחם לבנים אדומות בגודל של 50,000 מ"ר שהיה ושימש בעבר את מפעל ייצור הווודקה הפולנית - Koneser.

המבנה בנוי בסגנון גותי שהיה נהוג בבניית מפעלים. הוא עבר שיפוץ נרחב בשנים האחרונות והמקום משמש היום כמתחם מגורים ומקום בילוי לצעירים.

מפעל הוודקה משמש כיום כמוזיאון היסטורי המלמד על תהליך ייצור הוודקה ואף מספק טעימות למעוניינים.


בית הדירות ברחוב Brzeska 21

בית הדירות ברחוב זה הוקם ב-1870 על קרקע בבעלות יהודית ושוכניו היו בעיקר עובדי הרכבות והמפעלים באיזור. מאותה סיבה שהזכרתי בראשית הפוסט, שהבעלות על הבניינים איננה ברורה, הבניין לא עובר שיפוץ וניתן עד היום להבחין בשלט שהיה פרסומת לבית עסק במקום - חייט.

מצאתי במקורות שנים כי היו שנים שניתן היה להבחין כי מתחת לתחתית השלט היה כתוב "צוייר ע"י Rubinsztajn" שהתגורר באותו רחוב בבניין מספר 17. חלק ממסע פירסום של אז.


ציורי קיר Murals

על קירות בניינים רבים ניתן למצוא ציורי גרפיטי מרדני כלפי סמכויות שלטוניות או הדפסי אומנות של אמנים ידועים. חלק מעבודות הגרפיטי והאומנות של אמני השכונה מגיעים מהצורך למציאת תעסוקה לילדי ואומני השכונה. יש הטוענים שציורי הקיר הן בבחינת העברת האומנות מהמוזיאון לרווחת התושבים העניים. מעין התרסה לטובת התושבים שבשכונה.

חלק מציורי הקיר בפראגה.

בהתייחס לתמונת ציורי הקיר התחתונה מימין - מי אמר שרק מברשת וצבע יכולים לייצר ציורי קיר? גם הטבע יכול, בקלות.... מטפס במערומיו....


פסלי המלאכים של פראגה The Angels of Praga

פרויקט אומנות הנקרא "עיר של מלאכים".

מדובר בצלמיות של מלאכי הרובע הצבועים בכחול וממוקמים במפגש הרחובות ul. Ząbkowska ורחוב ul. Targowa. פסלים שיוצרו בידי האמן והפסל Marek Sułek. תפקידם על פי האמונה הפולנית הוא לשמור על תושבי הרובע.

מלבד מלאכים אלו, מפוזרים ברובע עוד מספר מלאכים כחולים בפוזות של ישיבה או עמידה. יש האומרים כי מלאכים אלו הם כהתרסה לדגמי המלאכים היפים המוצגים בכנסיות ובניגוד ליופי האוניברסלי שלהם. מלאכים כחולים אלו הופכים אט אט לסמל מצחיק של הרובע כנגד היופי האידאלי.


במקומות מסויימים הלבישו את המלאכים בביגוד, בכדי של יהיה להם קר בחורף.


הבניין ברחוב 28 Jagiellońska

בשנת 1863, במקום שבבעלותו של יוסף זלצקובר וצאצאיו - משפחת ברגסון, נבנה בניין בית כנסת מלבנים, בעיצובו של יוזף לסל (Józef Lessel), במקום בית העץ הישן.

על הקיר היה מוטבע לוח שעליו היה כתוב - "מייקל ברגסון, מוסד לימוד חינוכי יהודי, 1914 שנת המלחמה הגדולה".

הבניין שימש כבה"ס ל-500 תלמידים ובית יתומים ל -150 ילדים, היו בו בית תפילה ודירות למורים. הבניין תוכנן על ידי הנריק שטיפלמן וסטניסלב וייס (Henryk Stifelman and Stanisław Weiss).

במהלך מלחמת העולם השנייה שימש המקום כבית החולים וכמקום מושבם של הגרמנים. אחרי המלחמה הוא היה בבעלות הצבא הסובייטי. בשנים שלאחר מכן הפך המקום לכיתות לימוד לילדים, למעונות, לדירות מגורים ובשלב מסויים הוקם ע"י הממשל תיאטרון עם 350 מושבים - תאטרון “Baj” .

בימים אלה הוא עובר שיפוץ במסגרת פרויקט "התחדשות האזורית ההיסטורית של פראגה 2014-2022".


הבניין תחת כנפי הינשופים - רחוב 26 Okrzei

בניין שנבנה בשנת 1906 על פי עיצובם של Henryk Stifelman and Stanisław Weiss למענו של הנסיך Witold Massalski שבנה בניין מסחרי.

הבניין נקרא תחת כנפי הינשופים בגלל צמד הינשופים בגג הבניין. מתברר כי בחזית היו גם תבליטים של עטלפים ודרקונים ובשנת 2005 נכנס בניין זה לרשימת האנדרטאות של העיר.

בשיפוץ הראשון של הבניין נמצא שלט שמעיד כנראה של שמו הקודם של הרחוב - 29 Moskiewska Street. השלט נמסר למוזיאון פרגה להיסטוריה.

במקום אחת המסעדות הפופולריות באזור (לא טעמתי...)


מעונות הסטודנטים היהודים ברחוב 7 Sierakowskiego

הבניין הפינתי ברחוב שימש כמעונות לסטודנטים היהודיים, שעם השבת העצמאות לפולין קיבלו שיוויון זכויות ורשות ללמוד באוניברסיטה. הבניין נבנה ב1926, ונחשב בזמנו חדשני ומודרני. הוא שיכן 300 סטודנטים יהודיים. בנוסף לחדרי המגורים, היה במקום אולם הרצאות ע"ש אלברט איינשטיין, חדרי קריאה ומרפאה. אחד הדיירים כאן היה הסטודנט מנחם בגין, באותה תקופה סטודנט למשפטים. בתקופת השלטון הקומוניסטי ישבו בבנין משרדי ה-NKVD (המשרד הממשלתי והגוף המרכזי לענייני ביטחון ושיטור של ברית המועצות והגוף העיקרי שעסק בריגול פנים).


מוזיאון פראגה להיסטוריה Muzeum Warszawskiej Pragi

המוזיאון ההיסטורי Museum of Warsaw Praga ,ממוקם ברחוב Targowa 50/52. פתוח בתשלום בימי השבוע פרט ליום שני שבו הוא סגור, בשעות 10:00-18:00. ביום חמישי כניסה חופשית בין השעות 10:00-20:00.

המוזיאון ממוקם באחד המבנים המשוחזרים ברובע, בביתו לשעבר של האזרח המפורסם Rożycki Bazaar ,שנבנה במאה ה18 ונחשב לאחד הבתים העתיקים ברובע ובעליו של השוק. בעברו שימש כבית תפילה ליהודים.

מוזיאון Praga District Museum הוקם על מנת לספר את ספור ההתיישבות במקום. בתצוגות המוזיאון תצוגות של תצלומים של החיים המאה ה-19 וה-20.

בין יתר תצוגותיו הקבועות והמתחלפות, תיאור ריאליסטי וזהות האוכלוסייה בעת שהשתנתה משכונה סוציאלית של מעמד הפועלים לאוכלוסייה ברובע שלאחר מלחמת העולם הראשונה תיאור של האבולוציה האזורית בטרם התאחדה עם העיר וורשה ולאחר האיחוד.

המוזיאון שוכן בקומפלקס בניינים היסטורי ששימש את הקהילה היהודית ברובע, כבית הספר היהודי ובית כנסת. על אחד מהם אפשר לראות כתובת בעברית. אחד הבניינים – ביתו לשעבר של יאן קריזיזנובסקי – נבנה המאה ה18 והוא בניין המגורים העתיק ביותר ברובע פראגה. הבניין השני, מול השוק, היה בית הכנסת של הקהילה היהודית המקומית.

במוזיאון מוצגת תערוכה קבועה על החיים ברובע, המתארת גם מלאכות שנעלמו מהעולם.

מסעדה קטנה, חמודה וממולצת ליד המוזאון:



שוק הפשפשים, בזאר רוז'יצקייגו Bazar Różyckiego

כך ניראת הכניסה הראשית כיום

השוק ממוקם ברחוב Targowa 5.

אני חושבת שאלו ימיו האחרונים של המקום.

השוק נחשב לעתיק והוקם במאה ה-19. בתקופת מלחמת העולם השנייה הוחרם השוק מידי בעליו - משפחת Różycki אך הוחזר לבעליו מאוחר יותר. בתקופת המלחמה שימש המקום לעסקי השוק השחור. שיא פריחתו של השוק היה בתקופת השלטון הקומוניסטי. כיום ממוקמים בשוק כשלוש מאות דוכנים וחנויות שמוכרות בעיקר נעלים, שמלות כלה וחליפות לגבר, כלי בית תיקים ובגדי ילדים. מרביתם של הדוכנים סגור ונטוש.

אומרים כי קיימת תוכנית לנסות לשפץ ולהחזיר חיים למקום כשוק משולב במתחם מגורים ובלילה ישמש כמקום בילוי לצעירים.

זה לא כך נעים לראות שוק סגור.


בתי עץ

שני בתי עץ שנשתמרו עוד מהמאה ה-19.

לאט לאט הוחלפו כל בתי העץ במבני לבנים ושניים אלו הוכרזו לשימור.

שתי התמונות הימניות הן בית העץ ברחוב Kawęczyńska 26, בית שמעריכים שנבנה לפני 1900. הבית השמאלי נמצא ברחוב Środkowej 9, נבנה בשנת 1915.

בית דירות מעץ כפי שהיה בשנת 1967 במפגש הרחובות Obwodowa ן- Św. Wincentego.

תמונה שנלקחה ממוזיאון פראגה להיסטוריה Muzeum Warszawskiej Pragi.

בית עץ מקסים שקיים ממש בסמוך לכניסה לבית הקברות של פרגה. אומנם ממוקם בשוליה של השכונה אבל ללא ספק ראוי להתייחס אליו.


מפעל וודל Wedel ליצור שוקולד.

צילום של Alfred Funkieweicz משנת 1948 (מתוך אוסף מוזאון פרגה).

מפעל השוקולד הוקם בשנת 1927 ע"י Jen Wedel. הוא נבנה במשך 4 שנים וממוקם בפינת הרובות Aleja Zieleniecka ו- Grochowska כשבתחילה היה ממוקם במרכז העיר ורשה. הבניין תוכנן ע"י Józef Napleon Czerwiński. בראשית דרכו היה המפעל מפורסם לא רק באיכות הייצור הגבוה אלא גם בגלל מערכות הייצור המודרניות שהותקנו בה בזמנו. לאחר המלחמה המפעל הולאם ובשנת 1989 הופרט שנית.

מפעל וודל כיום, מצידו השני של התמונה הישנה שלמעלה.

כמי שצועדת בפארק סקריצ'בסקי,הסמוך מאוד למפעל, אני יכולה לספר לכם כי יש בקרים שריח השוקולד משגע ומזכיר את הריחות שהיינו מרגישים כשחלפנו על פני צומת עלית ברמת גן.

הטיילת שמאחורי המפעל נקראת על שמו של וודל. במקום בית קפה קטן וחנות המפעל. בסמוך - אחד מחלונות הראווה של המפעל שמחליף את התצוגה על פי הארועים בשנה.

בית הקברות היהודי בפראגה

בקצה הרובע נמצא בית הקברות היהודי העתיק. הוא נוסד בסוף 1780 עבור התושבים היהודיים של רובע פראגה שנקברו כאן עד לפרוץ המלחמה. בית הקברות נהרס ע"י הגרמנים ומצבות ואנדרטאות רבות נשברו ושימשו כאבני בניין. כ-300 מצבות שנמצאו ונאספו רוכזו במרכז בית הקברות, ביניהן של משפחות יהודיות ידועות, כמו ברגסון, ניסנבאום, זוננברג ואחרות. המקום רשום כאתר הנצחה היסטורי. כיום בית הקברות מגודר ושער כניסה חדש נבנה.  

הקבר האחרון היה של Perla Suchecka ושבעת ילידה שנהרגו בהתמוטטות בית ברחוב Rargowa 56. תמונה שנלקחה ממוזיאון פראגה להיסטוריה Muzeum Warszawskiej Pragi.





Comments


bottom of page